Promenad ledde till det första säkra fyndet av bronsåldersfigurristningar i Stockholms stad

I dagsljus är hällristningsskeppen svåra att urskilja i det skrovliga berget. FOTO: Maja Åkerström

SKEPP. Tidigt i höstas hade arkeo­logistudenten Maja Åkerström suttit och pluggat på ett fik i Kärrtorp i Stockholms södra utkant. Hon behövde sträcka på benen och tog en promenad i parken Nytorps gärde. Solen stod lågt och Maja kom att tänka på att hällristningsexperten Sven-Gunnar Broström en gång berättat att släpljus är bra ljus att leta hällristningar i.

HON STYRDE STEGEN till en stor vacker häll intill ett järnåldersgravfält i parkens mitt. Med solen i ryggen hade hon hunnit halvvägs upp på hällen, utan att säkert kunna urskilja mönster i bergytans skrovligheter. Men där och då vände hon sig om. I motljuset framför fötterna såg hon tydligt två bronsåldersskepp, med uppsvängda stävar och bemanningsstreck, just så som de ska se ut.

SENARE BESÖKTE HON hällen tillsammans med en vän och hittade ytterligare tre skepp. Sven-Gunnar har också varit ute och godkänt nyfyndet med acklamation. Detta är det första säkra fyndet av bronsåldersfigurristningar i Stockholms stad. Troligen knackades de in under den yngre bronsåldern för snart 3 000 år sedan.

Med släpljus i kvällsmörker framträder skeppen mycket tydligare, trots ojämnheterna i den vittrade hällen. FOTO: Maja Åkerström
Jonathan Lindström

Jonathan Lindström

PUBLICERAD: 2022-12-02

Relaterat innehåll