Kläder i sten

Livklädnaden på Stora Rickebyhällen. FOTO: WIKIPEDIA

DE PRAKTFULLA BRONSÅLDERSDRÄKTER som har bevarats i Jyllands ekkistegravar består av ylle importerat från kontinentens väverier. Svenska fynd är på sin höjd små trasor. I gengäld har vi flera fantasi­eggande konturristningar av bronsåldersplagg i skala 1:1 i södra Sverige. Ofta rör det sig om halvmåne- eller njurformade mantlar, men i enstaka fall om livklädnader eller kjortlar.

PÅ 1680-TALET reste den blivande riksantikvarien Johan Peringer (adlad Peringskiöld) runt på landsbygden och letade forntida märkligheter. Utanför Enköping i Boglösa socken noterade han en hällristning på ”Rikeby Hall”. Troligen avses den så kallade Brudstenen eller Brudstolen (Boglösa nr 138), en djupt huggen kontur av en livklädnad på krönet av en häll i östra änden av byn. Vi ser den uppochner, med axelbanden utrullade nedför hällen. I änden på dem finns dräktnålar utritade.

OCH VARFÖR AVBILDADES ylleplagg på detta sätt? Om vi tar hänsyn till att det rör sig om manskläder och att de vanligen återfinns på hällar intill bra hamnlägen tillsammans med skeppsfigurer kan vi misstänka att det handlade om något slags initiationsrit, där unga män utrustades med sjödugliga dräkter. Ylle har nämligen den fantastiska förmågan att hålla värmen även när den är genomblöt, och var det självklara klädmaterialet för fiskare före senare tiders Helly Hansen. Det måste ha varit en fantastisk känsla att byta från blötkalla skinnpaltor till värmande ylle för bronsålderns sjöfarare, även om det bara var stormannafamiljernas söner som hade råd med sådan lyx.

Jonathan Lindström

Jonathan Lindström

PUBLICERAD: 2022-10-07

Relaterat innehåll