Djupa skepp utanför Enköping

NYFYND. Svensk hällristningsinventerings nestor Sven-Gunnar Broström har gjort ett praktfullt nyfynd av hällristningar intill en hällristningslokal, som hans föregångare och inspiratör Einar Kjellén tidigare upptäckt. Lokalen ligger i Boglösa socken utanför Enköping, ett av Sveriges hällristningsrikaste områden.

Skeppen i vått och torrt. FOTO: Sven-­Gunnar Broström

– Upptäckten gjordes redan för två år sedan, berättar Sven-Gunnar, då jag lyfte på lite mossa på en mossbelupen häll och såg flera figurer.

Efter tillstånd från markägaren och Länsstyrelsen har Sven-Gunnar tillsammans med kollegan Kenneth Ihrestam nu frilagt hela hällen och kommer att dokumentera den i vår.

– Därefter kommer den antagligen täckas över igen, säger Sven-Gunnar, eftersom bergarten är lättvittrad. Hällen omges av brukad mark så den kan ändå inte besökas av allmänheten.

Upptäckten gjordes redan för två år sedan, då jag lyfte på lite mossa på en mossbelupen häll och såg flera figurer.

FYNDET UTMÄRKER SIG som det största som gjorts i Uppland på närapå ett sekel, med ett hundratal figurer, varav omkring 60 skepp, sju djurfigurer och dessutom fotsulor, människofigurer och skålgropar. Skeppen är ovanligt djupt huggna, vilket tyder på att man återkom till dem flera gånger och bättrade på dem.

Utifrån stävarnas form kan skeppen dateras till den äldre bronsåldern, omkring 1400–1300 f.Kr.

Jonathan Lindström

Jonathan Lindström

PUBLICERAD: 2022-12-02

Relaterat innehåll