Caligulas holländska fort funnet

Rekonstruktionsbild av det första romerska fortet. BILD: Graham Sumner/AMPNH

NORDLIG BASTION. Ett romerskt fort från år 43 har hittats vid holländska kusten. Fortet tros ha spelat en avgörande roll för erövrandet av England.

Tusentals romerska soldater ska ha varit stationerade i fortet som ligger i Velsen, tre mil från Amsterdam.

Arjen Bosman som är arkeologen som gjorde upptäckten, menar att det var den nordligaste bastionen som romarna byggde för att hålla den germanska stammen Chauci stången och för att förbereda för att ta sig över till England.

Teorin är att det var kejsaren Caligula som byggde fortet inför sitt misslyckade försök att inta England år 40. Fortet ska senare ha tagits över av kejsaren Claudius år 43.

– Vi vet säkert att Caligula var i Nederländerna eftersom det finns inbrända märken med kejsarens initialer på vinfaten av trä. Det ger vid hand att de kommer från det kejserliga hovet, säger Arjen Bosman till The Guardian.

Även ett mynt med Caligula på har hittats på platsen.

– Caligula kom till platsen för att förbereda invasionen av England för att uppnå samma typ av militära framgångar som Julius Caesar, men också för att bli kvar i England. Han kunde inte avsluta det hela eftersom han blev dödad år 41 varpå Claudius tog över.

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

PUBLICERAD: 2022-02-18

Relaterat innehåll