Lugnarohögen återinvigd

BESÖKSMÅL. Efter att ha varit stängd för allmänheten sedan 2009 för renovering återinvigdes Lugnarohögen i Hasslöv i Halland den 12 juni i år, två år försenat på grund av coronapandemin.

Lugnarohögen är en unik gravhög från yngre bronsålder, närmare bestämt från tiden omkring 700 f.Kr. Den undersöktes redan 1926 och det visade sig då att högen täckte en skeppssättning och en stenskista där en gravurna med brända ben efter en man och en kvinna hade placerats. Jonathan Lindström, vår chefredaktör, berättade i nr 5/2020 av Populär arkeologi om sina tankar om hur gravritualen kan ha gått till och varför paret begravts i ett så ovanligt sammanhang.

Eftersom gravhögen var unik i sin uppbyggnad bestämdes det i samband med utgrävningen att den skulle bevaras. Man göt en kupol över skeppssättningen och anlade en underjordisk gång från en intilliggande stuga så att gravhögen kunde besökas av allmänheten, på liknande sätt som Kiviksgraven i Simrishamn.

Lugnarohögen som ägs och drivs av Laholms kommun är öppen för besök sommartid, i år 12 juni till 28 augusti.

Guidade visningar genomförs varje dag. För en blygsam entré om 20 kronor kommer vuxna in i högen, medan barn och unga är välkomna gratis.

Bronsålderhögen vid torpet Lugnaro i Hasslöv i Laholms kommun. foto: Wikimedia Commons
Peter Bratt

Peter Bratt

PUBLICERAD: 2022-08-19

Relaterat innehåll