Barhäng i Pompeji

Målningar på baren som berättade om vad som fanns på menyn, och en varning-för-hunden-skylt.

SNABBMAT. Under restaureringsarbetena i Pompeji råkade arkeologerna redan år 2019 på en snabbmatsrestaurang i korsningen av gränderna Vicolo delle Nozze d´Argento och Vicolo dei Balconi. Man insåg snabbt att restaurangen var värd att gräva ut i sin helhet och restaurera, inte så mycket för menyn som för inredningen. Bilderna på vägg- och bänkmålningar som släpptes av de arkeologiska myndigheterna i Pompeji före årsskiftet har väckt sensation världen över.

Restaurangen var ett thermopolium, vilket kan översättas från latinet till ”plats där (något) varmt säljs”, vilket på modern svenska blir snack bar. Sådana ställen var särskilt populära hos den del av stadsbefolkningen som inte hade råd att bo med eget kök. Gräsänder och en tupp har avbildats, djur som ingick i menyn. I behållarna inmurade i bänken hittades också benrester efter and, svin, get, fisk och snigelsnäckskal. I en vinbehållare hittades bönor, vilka hade syftet att bleka vinet och förhöja smaken.

PÅ EN BILD återges själva restaurangen och på en annan, den finaste, återges en nereid, en havsnymf, som påminner om att Pompeji låg vid kusten. Att också en bandhund har avbildats kan tyckas oroväckande, men bilden ska snarast uppfattas som en ”varning för hunden”­skylt. Tack vare en klottrare har vi också namnet på restaurangens ägare eller en anställd, troligen en frigiven grek. Inristat på ramen över hundbilden står ”NICIA CINAEDE CACATOR”, vilket kan översättas ”Nicias skamlöse bajsare”. I byggnaden hittades ett par människoskelett. Ett av dem kan vara Nicias, som då omkom vid Vesuvius utbrott. Exakt när den olyckliga stunden inföll reder Allan Klynne ut på sid 26.

Jonathan Lindström

Jonathan Lindström

PUBLICERAD: 2021-01-29

Relaterat innehåll