Nygammalt fynd i Kivik

Jonathan Lindström

Jonathan Lindström

26 nov 2020

Kiviksgraven, eller Bredarör, som den också kallas.

KIVIKSGRAVEN. – Först blev jag förbannad, berättar Ann­-Louise Ferngård, kulturentrepenör vid den jättelika bronsåldersgraven i Kivik. Jag skulle gräva hål för en grindstolpe, men vart jag än satte ner spaden slog jag mot sten. Till slut insåg jag att det kanske var något som var värt att titta närmare på.

Det nygamla fyndet i Kivik sett från nordväst. Till höger skymtar en meterlång måttstock. I bakgrunden arkeologens överlevnadskit: hink, fyllfat, skärslev och spade. Foto: Björn Wallebom

Björn Wallebom från Arkeologerna kom ut och rensade fram häll efter häll under gräset, sammanlagt ett halvdussin. Efter lite sökande i böcker om Kiviksgraven stod det klart vad det rörde sig om. Här fanns ett nygammalt fynd, hällar som Gustaf Hallström grävde fram år 1931 i det mäktiga Kiviksrösets centrala del. Riksantikvarien Sigurd Curman lät lägga undan hällarna när graven senare restaurerades som besöksmål. Då lades av naturliga skäl krutet på de sju makalösa bildhällar som står uppställda att beskåda i rösekammaren, och som antas ha kommit till omkring år 1400 f.Kr. under den äldre bronsåldern. Bland de nyfunna hällarna finns inte den åttonde försvunna bildstenen, men de ska undersökas noggrant efter eventuella okända bilder. Hällarna kan ha ingått i en äldre hällkista, kanske från slutet av stenåldern, som misstänks ha stått strax söder om bildhällkistan. En del av de nyfunna stenarna kan också ha utgjort bildlösa gavelhällar och takhällar.

Det här är ett perfekt fynd i restriktions­tider! När vi öppnar Kiviksgraven för visningar till påsken 2021 kommer vi bara att guida utomhus.

Teckning av Kiviksgraven från 1775. Till höger en takhäll. Från Walleboms rapport.

ANN-LOUISE FERNGÅRD KONSTATERAR:

– Det här är ett perfekt fynd i restriktionstider! När vi öppnar Kiviksgraven för visningar till påsken 2021 kommer vi bara att guida utomhus. Då ska vi självklart visa de nyupptäckta hällarna. Alla är fortfarande välkomna att besöka rösets inre, men det sker utan guide. Istället kommer skyltar och information placeras utanför.