Guldgubbar funna i Norrköping
VENDELTID. Två guldgubbar, det vill säga små, tunna guldbleck med figurer på, har hittats i Ströja, utanför Norrköping i Östergötland.
Den ena guldgubben föreställer en kvinna klädd i schal, lång klänning och fin hårknut. Den andra en man som ser ut att vara bunden och klädd i päls.
Fynden gjordes i en hallbyggnad som byggdes under andra halvan av 600-talet. Den vendeltida hallen var uppförd på en så kallad centralplats, som Arkeologikonsult nu undersöker. Här låg en storgård och handelsplats från 450–1000 e. Kr. Den verkar ha varit i paritet med Helgö i Uppland, Slöinge i Halland och Västra Vång i Blekinge, där också fynd av guldgubbar gjorts.
Sammanlagt har guldgubbar påträffats på ett 20-tal ställen i Sverige, bland annat i Svintuna, som ligger på andra sidan Bråviken, från Ströja sett. Vilken funktion de haft är oklart, men de kopplas till exklusiva miljöer.
Kristina Ekero Eriksson
är arkeolog och vetenskapsjournalist. Här syns hon på en utgrävning inför byggandet av Arlandabanan 1992. Kristina ler tillkämpat. Att skriva i Populär Arkeologi är roligare än att gräva.