Buttlekrigaren utgrävd
SKELETTFYND. – Här intill finns fina stenhusgrunder från 300–500-talen, och nu gräver vi ut gravar i närheten för att befolka husen, säger Alexander Andreeff Högfeldt från Campus Gotland och Uppsala universitet. Och inte nog med att vi har hittat en gubbe från just samma tid som husen, han ligger i en klassisk ryttargrav!
FYNDET VÄCKTE UPPMÄRKSAMHET när det dök upp under utgrävningen i augusti. Något liknande har inte hittats på många år på Gotland. Den döde hade lagts ned på sidan med huvudet mot norr och blicken mot öster. Intill huvudet stod ett vackert lerkärl i svartgods med tunna väggar och ett kärl av näver eller trä där bara hartstätningen återstår. En bältesölja visar att han har burit kläder.
– En häftig detalj är mannens välbevarade sporrar, säger Alexander. De består av delar av silver, järn och brons. Det lär bli besvärligt för konservatorerna att lista ut hur de ska bevara grejerna. Men ännu roligare är mannens svärd som är extremt välbevarat. Det ser ut som ett romerskt kavallerisvärd, som man högg och stötte med från hästryggen. Handtaget av trä är bevarat liksom svärdsskidan, som också är av trä och försedd med bronsbeslag och doppsko, och delar av gehänget finns också kvar, alltså de bälten och remmar med beslag som svärdet hängde i när man bar det.
– Vi är också rätt säkra på att det rör sig om en man. Osteologen har inte analyserat benen färdigt ännu, men skelettet är kraftigt byggt och ögonbrynsbågar och käke är kraftiga.
BUTTLEKRIGEN HAR SANNOLIKT hört till de grupper av gutar som for ner till kontinenten, slogs för romare och andra arbetsgivare och återvände hem med romerska mynt. Frågan är om han släpade med sig hästen fram och tillbaka över havet.