Kremering i Fyrislund

Omslagsbilden. En kvinnograv från 800-talet hittad vid arkeologisk undersökning i Kumla.

LÄSTIPS. Under marken i Fyrislund – en berättelse om östra Uppsalas forntid är namnet på ett fullspäckat populärvetenskapligt magasin som Arkeologiföretaget Arkeologikonsult nyligen gett ut. På 124 välillustrerade sidor berättar arkeologen Anna Hed Jakobsson om alla spännande utgrävningar och fynd som gjorts genom åren i samband med utbyggnaden av den nya stadsdelen Fyrislund i sydöstra Uppsala. I åtta artiklar får läsaren många olika och spännande perspektiv på livet i centrala Uppland från att de första bosättarna slår sig ned i området under bronsåldern och fram till kristnandet i slutet av vikingatiden.

– Vi fick i uppdrag av länsstyrelsen att skriva om alla undersökningar som gjorts i Fyrislund sedan millenieskiftet och fram till vår egen undersökning 2016, så det blev ganska omfattande, berättar Anna Hed Jacobsson.

En hög med spelbrickor av ben, svarvade och delvis förgyllda, från vendeltida krigargrav i Kumla. Brickorna är 2 cm i diameter.

Magasinet är rikt illustrerat med färgbilder från utgrävningarna, på fynden och rekonstruktioner, bland annat av hus, begravningar och hur människorna var klädda under olika tider. Innehållet varierar mellan handfasta tips om hur det går till att laga mat i kokgrop på forntida vis, krigargravar, offerriter, de första kristna gravarna, men också helt vanligt bondliv och en märklig misslyckad kremering av en sentida hedning. Berättelserna berikas av att tolkningarna av grävningsresultaten sätt in i ett vidare sammanhang då även andra spännande arkeologiska upptäckter i omgivningarna tas upp.

Läs mer

Magasinet finns att ladda ned gratis på Arkeologikonsults hemsida:
www.arkeologikonsult.se/component/mtree/attachment/328/24.

Det kan även inköpas i analog form till det facila priset av 60 kronor på Upplandsmuseet eller i Gamla Uppsala museum.

Peter Bratt

Peter Bratt

PUBLICERAD: 2022-08-19

Relaterat innehåll