Besök stenåldern i österåker

Så här kan en 3D-visualisering över boplatserna se ut. Foto: Arkeologerna/ Österåkers kommun

REKONSTRUKTION. Vem vill inte kliva in i säljägarnas 4 500 år gamla värld? I Tråsättra i Österåkers kommun är det möjligt. Där undersökte Arkeologerna år 2016 en gropkeramisk boplats, som tidigare legat på en strand i skärgården – men som idag ligger långt uppe på land i ett villaområde. Här hittades fantastiska fynd inte minst av lerfigurer som föreställer både människor och djur. Nu har det byggts en utomhus­utställning vid den gamla boplatsen, där man genom 3D-visualisering i mobilen/datorn kan gå in i hyddorna och vrida och vända på föremålen som hittats där. Det går till och med att skriva ut en kopia av föremålen i en 3D-printer.

INITIATIVER KOM FRÅN kommunens dåvarande kultursekreterare Birgit Lindholm, som också såg till att spara en eldstad och märka ut hällar som använts när stenåldersmänniskorna slipade och malde.
Det nya konceptet heter Visualiserad forntid, och nu vill kommunen fortsätta denna lovvärda insats på andra platser, eventuellt vid den gamla ärkebiskopsborgen i Biskopstuna i Åkersberga.

Kristina  Ekero Eriksson

Kristina Ekero Eriksson

är arkeolog och vetenskapsjournalist. Här syns hon på en utgrävning inför byggandet av Arlandabanan 1992. Kristina ler tillkämpat. Att skriva i Populär Arkeologi är roligare än att gräva.

Relaterat innehåll