Om västsvensk forntid

Jonathan Lindström

Jonathan Lindström

18 apr 2023

Vår medarbetare arkeologen Peter Bratt är just utkommen med Bland megalitgravar och romerskt guld. Västsvensk forntid i nytt ljus. Boken ger en rykande aktuell översikt över den västsvenska forntiden, från det istiden släppte sitt grepp fram till medeltidens början. Dessutom får läsaren tips på femtio besöksmål med beskrivningar och karta.

Peter, du är ju en arkeolog som mest har grävt i östra Sverige. Hur kommer det sig att du har begett dig västerut?

– När jag några år arbetade som regionutvecklare med ansvar för kultur- och naturarv i Västra Götaland fick jag som inbiten stockholmare upp ögonen för regionens spännande forntid. Men jag noterade också att det saknades en modern översikt över tiden. Så väcktes lusten att skriva boken och coronapandemin kom ju väl i tid för det.

Bland megalitgravar och romerskt guld. Västsvensk forntid i nytt ljus. Peter Bratt. (Göteborg: Daidalos 2023). 364 s. s.

Vad ser du som unikt för den västsvenska forntiden?

– Den märkliga ansamlingen av gånggrifter i Falbygden och den stora koncentrationen av hällristningarna i Bohuslän. Det finns mycket annat också, men då får jag hänvisa till boken.

Något favoritfynd?

– Svårt att välja, men mest fascinerande är nog de folkvandringstida guldkragarna från Ålleberg och Möne. Vilka kan ha burit dem? Gudabilder eller mäktiga västgötahärskare?

Någon favoritfornlämning?

– Det får nog bli Ranstena domarring som också kallas Ranes stenar och ligger i östra Västergötland nära Vättern. Det är ingen domarring utan stenarna bildar formen av en hallbyggnad, järnåldershärskarnas gästabudshall. Fornlämningen är unik med undantag för en närmast exakt kopia av monumentet som fascinerande nog ligger rakt österut i Östergötland. Har de varit mötesplatser för väst- och östgötarna där de turats om att träffas på varderas mark? Ranstena domarring var åtminstone samlingsplats under medeltiden, då som tingsplats med namnet Askjubäk.

Vad har förvånat dig mest?

– Hur tätt befolkat och rikt på marin föda Västkusten var redan i början av äldre stenåldern. Här var det bäst att leva i Nordeuropa under denna tid. Och att vi 08:or har vårt ursprung i Göteborgstrakten. Det var Västkustens tidiga stenåldersjägare som tog sig allt längre in i landet och så småningom blev först att befolka Mälardalen.

Några åsikter om Västgöta­skolan?

– De väckte en diskussion kring riksbildningen som drev fram forskning i frågan, det var bra. Sedan överdrevs nog Västergötlands betydelse, men nog har landsändan spelat en viktig roll. De första kristna kungarna hade ju sin förankring i Götalandskapen, men det är inte samma sak som att Svea rikes vagga stod här. Någon vagga var det inte fråga om heller, utan en komplicerad process under många århundraden.