Iskalla fynd

Kristina  Ekero Eriksson

Kristina Ekero Eriksson

29 jan 2021

Ett över tvåtusen år gammalt renhorn. Foto: Markus Fjellström

INVENTERING. Vad döljer sig egentligen i glaciärer och snöfläcksområden i norra Sverige? När isen smälter kan man göra oväntade fornfynd. Vid randen av norska isar har alltifrån skaftade pilar, en tunika från järnåldern och en sko från bronsåldern hittats. Nu kommer turen till svenska forskare. Arkeologerna Markus Fjellström och Kerstin Lidén, vid Arkeologiska forskningslaboratoriet, har tilldelats 2,3 miljoner kronor ur Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. Det fyraåriga projektet heter ”Archaeological surveys of melting glaciers and snow patches in Swedish Sápmi”.

Målet är att hitta spår efter mänsklig aktivitet, men inte bara artefakter som gjorts av människohand, utan också ”naturliga” ekofakter, som spår av djur. Koordinatorn Markus Fjellström har sedan tidigare lett undersökningar i Norrbotten.

– Vi har inventerat när det är varmt i slutet av augusti, och hittat föremål som ligger fastkilade i det karga och steniga landskapet. Hittills har vi bland annat funnit ett renhorn som är drygt 2 000 år gammalt, ett fragment av rep, diverse föremål av trä och ett hittills oidentifierat föremål av järn. Det ska bli roligt att bygga upp den här verksamheten och utveckla den, säger Markus Fjellström.