En bakfyllering i Israel

Konservator Helena Kupershmidt rengör guldringen i Israeliska Riksantikvarieämbetets laboratorium. FOTO: Dafna Gazit/IAA

GULDFYND. En representant för Israels riksantikvarieämbete låter meddela att man har påträffat en guldring prydd med en lila ametist vid utgrävningar i staden Javne. Troligen var det en förmögen bysantinare som tappade ringen för omkring 1500 år sedan. Det skedde 150 meter från ett större utskänkningsställe för vin, med bevarade (numera tomma) vinamforor.

En av utgrävningsledarna, Elie Haddad, konstaterar:

– Ringen kan ha tillhört ägaren till vinstället eller någon olycklig besökare.

Arkeologen Amir Golai går ännu längre i tolkningen av fyndet.

– Ametistringen kan ha burits för att motverka de tråkiga effekterna av att dricka för mycket alkohol. Ametisten har genom tiderna tillskrivits många helande egenskaper, bland annat att dämpa bakfylla.

Bysantinaren kan alltså misstänkas ha vaknat upp till en osedvanligt dyster dagen efter.

Två tidiga bakfylletips

  • På en 1900 år gammal papyrus finns på grekiska nedskrivet rådet att bära ett lagerbladshalsband som en ”fyllehuvudvärkskur”.

  • I det gamla Mesopotamien rekommenderade en läkare en blandning av lakrits, bönor, olja, vin och oleander, detsamma som rosenlager, en fin krukväxt i Sverige, viltväxande i Mellanöstern. Detta skulle tas när en ”man druckit starkt vin och hans huvud är påverkat.”

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

PUBLICERAD: 2022-04-16

Relaterat innehåll