Återfunnen ulv

Ole Worms bild av Hunnestads­monumentet. Foto: SHM

HUNNESTADSMONUMENTET. Att Fenris­ulven själv dök upp i slutet av coronaåret 2020 kunde väl inte vara mer passande. Det är denne varg som enligt nordisk mytologi slukar solen och förebådar jordens undergång. Odjuret tros vara avbildat på en av stenarna som en gång ingick i Hunnestadsmonumentet utanför Ystad, och som i mitten av december upptäcktes av Arkeologerna i samband med schaktövervakning.

Stenen hittades när kommunen skulle lägga nya avloppsledningar. Foto: Arkeologerna

Stenarna restes av Esbern och Tomme under vikingatiden och var till en början åtta till antalet: tre bildstenar, två runstenar och tre utan ristning. I mitten av 1600-talet tecknade Ole Worms av monumentet, men på 1700-talet försvann flera av stenarna. Några har återfunnits – tre står uppställda i Kulturen i Lund och på en av dem kan man se hur jättinnan Hyrrokkin kommer ridande på en varg – redo att skjuta ut Balders dödskepp i havet.

Den nu återfunna stenen hade använts som grund till en bro som byggdes över en bäck i Hunnestad.

Kristina  Ekero Eriksson

Kristina Ekero Eriksson

är arkeolog och vetenskapsjournalist. Här syns hon på en utgrävning inför byggandet av Arlandabanan 1992. Kristina ler tillkämpat. Att skriva i Populär Arkeologi är roligare än att gräva.

Relaterat innehåll