Oväntade fynd

Jonathan Lindström

Jonathan Lindström

29 jan 2021

Arkeologer kan väl aldrig hitta för mycket grejer, men ibland hittar de mer än de har räknat med. Här är några exempel från förra grävsäsongen.

Silverskatt dök upp i Viggbyholm

Viggbyskatten rensas fram. Foto: arkeologerna

SKATTFYND. Arkeologernas och Uppdrag Arkeologis utgrävningar i Viggbyholm norr om Stockholm har visat oss var Vallentunas och Täbys rika runstensresarfamiljer hade sin hemmahamn. I Viggby, det vill säga Vikby, grävdes både stora och små hus fram från järnåldern och medeltiden, men på hösten kom upptäckten som fick genomslag i media. Rosanna Jönis från Uppdrag Arkeologi med kollegor grävde fram en silverskatt, med smycken och både arabiska och västeuropeiska mynt. Platsen hade gett utslag när man gick med metalldetektor, men före utgrävningen antogs det röra sig om en gravgömma. Skatten lades troligen ned i början av 1000-talet. Från samma tid finns flera silverskatter i Stockholmsområdet. Kanske har de lagts ner i samband med ett större gemensamt vikingatåg. Skattägarna kan ha gömt undan sina skatter innan de for iväg och dog under färden eller i främmande land. En annan möjlighet är att de har haft med sig skatterna hem från utfärden, men råkade i trubbel efter hemkomsten.

Här ligger en hund begraven

SKATTFYND. Vi har tidigare berättat om den fantastiskt välbevarade fiskarbyn från jägarstenåldern i Ljungaviken i Blekinge, där de välbevarade husen står kvar (så när som på väggar och tak, men golven är fina, de har varit skyddade av tjocka lager lera i tusentals år).

Nu har vi också fått veta att man begravde en hund i byn för 8  400 år sedan. Det var inte helt ovanligt att ge hundar egna gravar under jägarstenåldern. Liknande gravar har exempelvis hittats i Västergötland och Skåne. Hundarna påminde ofta i utseendet om västgötaspetsar. Hunden var det enda tamdjuret sedan många tusen år och har naturligtvis varit en uppskattad kamrat. Lite oroväckande är att en del hundar kan ha krossad nos eller insparkade revben. Det går inte att utesluta att någon brutal husse eller matte har varit framme, men arkeologerna hoppas att skadorna har orsakats av sparkande hjortdjur som försökte försvara sig.

En 8 400 år gammal hundgrav. Foto: Blekinge museum/Arkeologerna

Stenålderns hackare

FÅGELFYND. Inte nog med att arkeologerna hittade en hund i den blekingska fiskarbyn i Ljungaviken. I leran har också flera trädstammar bevarats från jägarstenåldern. Och på en av dessa trädstammar finns spår av vad som förmodas vara en hackspetts idoga arbete. Då som nu ägnade sig hackspettarna åt att med näbben hacka hål i träden för att med sin långa, taggiga tunga fiska ut skalbaggar, insektsägg, larver, myror och annat gott.

Ett allt annat än dassigt fynd. Foto: Arkeologerna.

En rökare på utedasset

RÖKARE. Det här kan man hitta om man gräver i ett 1700-talsdass i Norrköping. Normalt är äldre pipor tillverkade av vit lera som brändes i kritpipsfabrikernas ugnar. Denna pipa är istället gjord av trä, som rödmålats och har försetts med dekor i svart och guld. Ingen av de experter som har kontaktats har sett något liknande. Naturligtvis måste en sådan skönhet konserveras!