Tidernas bronåldersfynd ställs ut
Peter Bratt
19 aug 2022
ALINGSÅSSKATTEN. Det sensationella bronsåldersfyndet som gjordes av en orienterare i skogarna söder om Alingsås i Västergötland förra året ställs nu ut på Alingsås kulturhus. Det är ett femtiotal välbevarade bronsföremål – främst halsringar, armringar och fotringar, stora nålar och hyskor – smycken och klädesdetaljer som antas ha tillhört en rik kvinna från en mäktig släkt i slutet av bronsåldern. Sedan vi berättade om fyndet i nr 3/2021 av Populär arkeologi har Göteborgs universitet undersökt och studerat sakerna närmare.
– Vi har analyserat bronsföremålen för att få reda på var kopparn kan ha brutits och allt pekar mot källor i södra Spanien, säger Johan Ling, professor i arkologi vid Göteborgs universitet.
Genom kol-14-datering av träresterna från den holkyxa som också ingick i fyndet har det också fått en säkrare datering till tiden omkring 500 f.Kr., det vill säga precis i övergången till järnålder. Men det finns också många andra frågor som forskarna söker svar på: Hur har kopparen kommit till Sverige och även tennet som är den andra beståndsdelen i bronset, vilka har transporterat metallerna och vilka var handelsvägarna mellan Norden och metallfyndigheterna på kontinenten? Vi vet idag att nordborna gjorde långa båtfärder utefter Europas kuster och floder för att komma åt de åtråvärda metallerna. Men hur långt reste de? Tog de sig ända ned till södra Spanien eller möttes man halvvägs för att byta varor, till exempel på de Brittiska öarna? En annan fråga är varför man gömde alla föremålen i skogen. Var det ett offer till gudarna? Eller är det helt enkelt undangömda rikedomar i en tid av oro och konflikt?
I utställningen som fått namnet ”Bronsskatten” får besökaren följa alla moment som brukar följa på en stor arkeologisk upptäckt – utgrävningen av fyndplatsen, hur de ömtåliga föremålen försiktigt togs om hand, dokumenterades och konserverades. Det berättas också om vad vi vet om bronsålderns så kallade depåfynd som Alingsåsskatten är ett exempel på, men också flera förslag till hur fyndet kan tolkas.