Följ med på arkeologisk historieresa till Italien!
Corey Vejdeland
7 okt 2022
RESA. Från hav till hav i etruskernas spår – så heter den arkeologiska historieresa i Italien som arrangeras till våren.
Resan görs i samarbete med Populär Arkeologi och Paradisresor och riktar sig till alla som är intresserade av Italiens arkeologi och historia. Ciceron är fil. dr Allan Klynne som har verkat som arkeolog i Rom och lett många resor i Italien. Han ingår också i Populär Arkeologis redaktion.
DEN ETRUSKISKA CIVILISATIONEN blomstrade under perioden 600- till 300-talen f.Kr., framför allt i de moderna regionerna Umbrien, Toscana och Latium. Etruskerna kom att påverka det arkaiska Roms arkitektur och religion, och under en period styrdes Rom av etruskiska kungar. Etruskerna hade vidsträckta handelsförbindelser, byggde mäktiga befästa städer och skapade enastående konst som trots stark inspiration från Grekland uppvisar ett helt eget uttryck. Resan ger både en introduktion och en fördjupning till etruskernas arkitektur, gravar, konst och vardagsföremål, alltihop presenterat i förhållande till historien, forskningen och det levande landskapet.
RESAN BÖRJAR I Bologna som var etruskernas största stad på Po-slätten, med besök i Comacchio vid Adriatiska havets kust nära det antika Spina, som var inkörsport för handeln med grekerna och transitstation för kontakterna med kelterna i norra Europa. Under resans gång besöker vi museer och utgrävningsplatser som ger olika perspektiv på etruskernas historia; de arkaiska byggnaderna i Murlo/Poggio Civitate med Europas äldsta taktegel; gravfynden från bergsstaden Volterra; keramik och tempel i Vulci; de bemålade gravarna i Tarquinia, museerna i Viterbo och Tuscania vars samlingar gjorde att ”etruskomanin” tog fart under 1800-talet; de svenska utgrävningarna i San Giovenale och Acquarossa från 1950- och 1960-talen; Cerveteri med sina gravhögar och slutligen Villa Giulia i Rom, världens största etruskermuseum.