Fascinerande om Ölands historia

OSTEOLOGEN CAROLINE AHLSTRÖM Arcini och arkeologen Rikard Hedvall är var och en erfarrna och skickliga i sina yrken, och här har de haft turen att ge sig i ett kast med ett ovanligt, rikt och fantasieggande material.

Gåtfulla Gårdby: Kyrkor, skelett och DNA berättar om en öländsk socken. Caroline Ahlström Arcini & Rikard Hedvall, (Lund: Ekström & Garay 2022). 161 s.

Utgrävningen i Gårdby kyrka på Öland har gett dem anledning att inte bara berätta om själva kyrkan, utan om Ölands brokiga äldre historia från den händelsedigra äldsta medeltiden och några sekler framåt. Vi får veta mer om både handel, krig och vardagsliv.

Dessutom bjuds vi på en utmärkt genomgång av Kalmarsundsområdets mycket speciella kyrkor, deras arkitektur och funktion, inte bara som tempel.

Naturligtvis stiftar vi särskild bekantskap med Gårdby kyrka, där 900 år gamla bjälkar inleder en lång byggnadshistoria. Mest intressant är ändå beskrivningarna av de döda som träffades på under kyrkgolvet, i synnerhet stenkistan med vad som tycks vara kyrkans byggherre från 1100-talet. Han påträffades inlindad i rep från topp till tå. Analysen av skelettet visade överraskande att han hade fått ben avhuggna med skarpa vapen.

Forskarnas arbete med att undersöka det rika fyndmaterialet (inklusive maginnehållet med hallon och inälvsmask) och försök att reda ut vem mannen var och hur och varför han förlorade livet så brutalt är fascinerande läsning. Samtidigt ger forskningen viktiga inblickar i 1100-talets historia, den tid då Öland fastare infogades i Sveariket.

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

PUBLICERAD: 2022-12-02

Relaterat innehåll