Ett vackert arkivfynd
FOTOFYN. Nyligen gjorde Jörgen Hedman, utforskare av estlandssvenskarnas historia, ett vackert arkivfynd. Fotot föreställer de fem”klagomännen” som sändes till Stockholm av de svensktalandebönderna på Ormsö vid Estlands kust sommaren år 1861 för att klaga på godsägaren baron Stackelbergs rättsvidriga brutalitet och övergrepp. Tanken var att de med svenske kungens hjälp skulle få tsaren att ingripa mot baronen. De fick nog aldrig träffa kungen, men blev den liberala pressens gunstlingar, som gottade sig åt kungens flathet mot den stora grannen i öster.
HÄR HAR DE fem besökt en fotoateljé och ger oss möjligheten att tolka många vardagsdetaljer från topp till tå. Notera att de alla har nyklippt page. I tidningarna berättas att de väckte uppmärksamhet när de la till med sin lilla båt vid Stadsgården, eftersom de då hade ormsömännens standardfrisyr med hår ner till bröstet. Hemma på ön brukade de unga männen ”tuttas” under bröllopsfesterna, vilket innebar att de försökte rycka hårtussar av varandra.
Alla har rockar och skjorta, men de två äldre sittande männen bär också västar. Samtliga bär knäbyxor med tofsar, leggjar och sockor. På fötterna har de hemtillverkade ”skuar”, ett slags mockasiner. De tillverkades av kohudar som tuggades mjuka under långa vinterkvällar, syddes ihop i hälen, veckades, hålgjordes och försågs med remmar. Skotypen hade nog funnits ända sedan stenåldern. Det innebär tusentals år av oavbrutet tuggande eftersom de snabbt slets.
MEDAN MÄNNEN VAR i Stockholm kontaktade baron Stackelberg grannbaronen som var lokal polismästare. Denne anlände till Ormsö med fyrtio kosacker som gick runt och bestraffade öns befolkning med misshandel och genom att stjäla foder och mat och beslagta boskap. Klagomännen nåddes av rykten om detta. De yngre männen hade hustrur och småbarn kvar hemma på ön. Du kan möta deras blick 160 år i efterhand.