Den heliga cenoten, eller sjunkhålet, i Chichén Itzá visade sig innehålla mänskliga kvarlevor. Här har man också offrat värdefulla föremål. FOTO: istockphoto

DNA-genombrott i Mesoamerika visar på barnoffer

admin

admin

7 nov 2024

Mayariket. En ny studie publicerad i Nature avslöjar att människo­offer i Mayariket, närmare bestämt i Chichén Itzá, bestod av unga pojkar, inte unga kvinnor som man tidigare trott. DNA-analyser av kvarlevorna av 64 individer visar att pojkarna, som var mellan 3 och 6 år gamla, ofta var nära släkt, inklusive ett tvillingpar.
Pojkarna kom från den lokala. Mayabefolkningen och delade nära familjeband och liknande kostvanor, vilket indikerar en rituell urvalsprocess. Närvaron av tvillingar är särskilt anmärkningsvärd med tanke på deras symboliska betydelse i Mayamytologin, särskilt legenden om ”Hjältetvillingarna”.
Fynden utmanar tidigare missuppfattningar och visar på teknologiska framsteg inom DNA-analys i tropiska områden. Studien kopplar också dessa forntida offer till nuvarande Mayasamhällen, vilket visar en stark genetisk och kulturell kontinuitet. Studien betonar framstegen inom DNA-utvinningsteknik, särskilt i tropiska områden där DNA vanligtvis förstörs snabbare på grund av de varma förhållandena. Att forskarna lyckats sekvensera DNA från sådana förhållanden är en teknologisk framgång som kommer att möjliggöra storskaliga genomstudier för att förstå det förflutna i Mesoamerika, vilket tidigare varit svårt.