Blysarkofag fanns under Notre Damekatedralen

Notre Dame under branden 2019.

TUR I OTUREN. På kvällen den 15 april 2019 utbröt branden i Notre Damekatedralen i centrala Paris. Den höga spiran och stora delar av taket förstördes. Brandorsaken är okänd, men en byggarbetares cigarettfimp eller en kortslutning är de mest ihärdiga gissningarna. Samma natt meddelade president Macron att en nationell insamling skulle startas för att återuppbygga katedralen. Redan ett par veckor senare hade man fått in ett astronomiskt belopp.

Återställandet pågår fortfarande och tar lång tid, inte minst på grund av säkerhetsskäl, där både stenras och blyförgiftning har hotat. Dessutom är fällning och torkning av enorma mängder ek­timmer för bygget tidskrävande.

SOM EN TRÖST i eländet har arkeologer ändå gjort en del fynd. I april i år lyckades man ta upp en bly­sarkofag från 1300-talet, som påträffades tjugo meter under golvnivå. Med hjälp av ett endoskop, den typ av kamera med slangformad främre del som läkare normalt för in i patienters kroppshåligheter, har man studerat blysarkofagens inre och sett överdelen av ett skelett, hår, en lövkudde, tyger och svåridentifierade föremål. Kistan misstänks innehålla en högre kyrklig funktionär.

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

PUBLICERAD: 2022-06-10

Relaterat innehåll