Barbarer

Ostigt och underhållande om slaget som stoppade Rom

TV-SERIE
Barbarer säsong 1
Netflix

DEN TYSKA SERIEN Barbarer som nyligen hade premiär på Netflix tar avstamp i den faktiska händelsen när tre romerska legioner, närmare 20 000 man, gick sitt öde till mötes i Teutoburgerskogen år 9.

Foto: Netflix

De germanska stammar som romarna underkuvat i sin expansion norrut hade inför slaget lyckats lägga sina interna motsättningar åt sidan. De hade nämligen en plan.

Mannen som ledde germanerna hette Arminius. Han var bördig från trakten, men tjänstgjorde även i romerska armén.

Foto: Netflix

Enligt romerska historiker var det Arminius – i sin roll som romersk befäl­havare – som lyckades övertala romarna att ge sig in i skogen där de enade stammarna väntade på dem.

I den svårframkomliga terrängen tvingades de att gå på led för att ta sig fram. Därmed kunde de inte positionera sig på det sätt de var drillade till och blev på så sätt ett lätt byte för germanerna som väntade på dem i buskarna. Slakten pågick i tre hela dagar.

Händelsen blev en vändpunkt för romarna, som upphörde med expansionen och började fortifiera sina gränser i stället. Det gör slaget till ett av de mest betydelsefulla i Europas historia.

MEN SLAGET I Teutoburgerskogen har också blivit en symbol för tyska nationalister och högerextremister. En staty av Hermann, som Arminius kallas i Tyskland, restes i samband med att Tysklands enades på 1870-talet på platsen där man tidigare trodde att slaget stod (i själva verket skedde slaget i Kalkriese cirka 8 mil därifrån). En staty som blivit en kultplats som lockat högerextremister, likt en gång Karl XII-statyn lockade unga förvirrade (mest) män. Även nazisterna använde sig av Arminius i sin propaganda.

Manusförfattarna till Barbarer gör ett strålande jobb med att hålla den här typen av historiesyn på armlängds avstånd. Istället får vi en underhållande, pompös, bitvis ostig men spännande historia som är svår att inte se i en enda lång sittning.

MYCKET ENERGI HAR lagts på att göra kläder, arkitektur och miljöer autentiska, vilket är seriens styrka (vi har tjafsat om detaljer på redaktionen, exempelvis huruvida rekonstruktionen av germanernas dörrar är korrekta och även kring åkerplättarnas utseende, men det är just detaljer). Här finns ett persongalleri som också bottnar i historisk verklighet. Arminius, naturligtvis, (spelad av Laurence Rupp som för övrigt valdes för att han inte är blond och blåögd som nationalister brukar vilja se Arminius), hans hustru Thusnelda (Jeanne Goursaud) och Varus (Gaetano Aronica) – den olycksalige befälhavaren som tog livet av sig på slagfältet när han insåg att allt var över. Det är välspelat, och serien känns som något annat än en Hollywoodproduktion. Germanerna talar tyska. Romarna spelas av italienare som talar latin med italiensk brytning. Ingen talar amerikanska. Fantastiskt!

Även om det blir platt på sina ställen, med romare som porträtteras som Gestapo och germaner som vildar med matrester i skägget, har man lyckats göra en viktig del av europeisk historia levande.

För att lyckas med det har manusförfattarna tagit sig en hel del friheter med det historiska materialet.

Arminius fru, Thusnelda, har en bärande roll och är drivande i handlingen på ett sätt som inte bekräftas av några källor. Här finns gestalter som är fiktiva, för att öka dramatiken. Det gör dock att man sjunker ner i soffan och gräver allt djupare i popcornburken.

SJÄLVA SLUTPUNKTEN I denna den första säsongen, hur slaget i Teutoburgerskogen gick till, har inte heller mycket med verkligheten att göra. Men det är lätt att ha överseende med allt detta. Det är underhållning det är frågan om – underhållning som ger färg åt skärvorna som når oss från antiken.

För den som vill fördjupa sig i de arkeologiska utgrävningarna som gjorts i Kalkriese, efter att man på 1980-talet funnit den verkliga platsen för slaget, rekommenderas boken Teutoburgerskogen: slaget som stoppade Rom av Peter S Wells.

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

PUBLICERAD: 2020-11-26

Relaterat innehåll