/https%3A%2F%2Felbilen.se%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F3%2F2025%2F05%2Fauktionskammaren-1.jpg)
Stockholms auktionskammare ignorerade råd – kan ha sålt stöldgods
Ellen Fredin
14 maj 2025
I november sålde Stockholms auktionsverk flera föremål från sten-, brons- och järnåldern och har efter försäljningen blivit kritiserade av både museiorganisationen ICOM och Riksantikvarieämbetet för att ha brustit i granskandet av föremålens proveniens. Fyra av de 26 föremålen som auktionerades ut har Stockholms auktionskammare varit i kontakt med Riksantikvarieämbetet om. De har då avrått från att sälja fynden eftersom det kan röra sig om stöldgods, vilket auktionskammaren valde att gå emot. Riksantikvarieämbetet är kritiska till att auktionen ändå ägde rum.
– Riksantikvarieämbetet har inte mandat att vare sig godkänna eller neka försäljning på auktionshus, det avgör de själva, säger Peg Magnusson på Riksantikvarieämbetet till SVT.
Vissa av föremålen kom från Yakov Gordiks samling och han ska ha införskaffat dem i Kaliningrad 1950–1980. Uppgifter om föremålens fyndomständigheter eller hur de hamnat till salu saknas, skriver Magasin K. Auktionen innehöll bland annat en armring, ett spänne, en torshammare och fingerringar i silver från vikingatiden samt olika typer av yxor från stenåldern.
Det dyraste föremålet i auktionen var en brakteat i guld från vikingatiden som klubbades för 89 000 kronor. Även en förgylld drake i brons samt en stridsyxa från vikingatiden fanns bland föremålen som auktionsverket sålde.

Marknadsdirektör Mia Eriksson
verkar ta problemet med Stockholms auktionsverks försäljning av misstänkt stöldgods på allvar genom att strunta i Riksantikvarieämbetet och ICOM och formulera sig tämligen obegripligt.
FOTO: Stockholms auktionskammare
– Vi är måna om att göra rätt i varje led av en auktion – från urval av föremål, till katalogisering och försäljning. Det är tråkigt att ICOM nu kritiserar att vissa föremål sålts. Vi tar naturligtvis denna fråga på allvar och kommer att göra en översyn för att ytterligare stärka våra processer framåt samt granska hur vi kommunicerar föremålens proveniens, säger Mia Eriksson, marknadsdirektör på Stockholms Auktionsverk i ett pressmeddelande på auktionsverkets webbsida.
Om någon läsare förstår på vilket sätt detta skulle minska risken att auktionsverket säljer misstänkt stöldgods får ni gärna höra av er till redaktionen.
STARTBILD: Ett vikingatida hängsmycke av silver gick för 12 000 kr. Katjing! FOTO: Stockholms auktionskammare