Här hittar de en hällristning från Medeltiden

Jonathan Lindström

Jonathan Lindström

14 maj 2025

Hällristningsexperterna Sven-Gunnar Broström och Kenneth Ihrestam bedrev under flera år projektet Södermanlands hällristningar, och ett av deras mer märkliga fynd presenteras nu för första gången för en större publik. 

– För drygt tio år sedan var vi tillsammans med den alltför tidigt bortgångne Roger Wikell ute i Sorunda socken för att komplettera inventeringen omkring Fituna gård. Som vanligt granskade vi alla stenblock och berghällar som såg lämpliga ut. Vi hade just kommit fram till hagmarken där Fituna gamla gårdstomt låg då Kenneth ropade på oss andra. Han hade just borstat av mossan på en häll och fått syn på några onaturliga linjer i hällen. Vi sprang dit och ingen av oss förstod riktigt vad vi såg. Det var först när en av oss såg på hällen från andra hållet som det klarnade, säger Sven-Gunnar Broström till Populär Arkeologi.

Detta var en sentida ristning med bokstäver och någon form av husritning. Efter ytterligare rengöring och närstudier från olika håll kritades de inhuggna linjerna i vitt. Nu gick det att se vad den föreställde. Högst upp syntes två personnamn, därunder något som liknade två vapensköldar och nederst årtalet 1574. Ristningen låg centralt på den gamla gårdstomten så det kunde misstänkas att det var någon som bott på Fituna som huggit in den. Eftersom sällskapet egentligen var ute för att inventera och dokumentera bronsåldersristningar lämnade de platsen och fortsatte mot andra hällar i jakt på skålgropar. 

– Den här sentida ristningen kunde vi återkomma till senare tyckte vi, säger Sven-Gunnar. När vi kommit hem blev Kenneth nyfiken på det vi funnit så han forskade vidare på internet. Där såg han att de namn vi sett på ristningen var Fituna gårds ägare vid det år som fanns på ristningen. Vapensköldarna tillhör nämligen riksrådet Johan Pedersson Bååt och dennes maka Kerstin Christina Åkesdotter Tott. Ristningen är daterad till år 1574 – samma år som Johan avled. Troligen gjordes ristningen som ett minne vid hans död. Vid ett senare besök i Sorunda kyrka hittade vi samma vapensköldar vid deras ståtliga gravmonument.

Fyndet visar att när man letar hällristningar så kan det också dyka upp sentida inskriptioner. Oftast är det ju bara signaturer eller enstaka namn. Den här gången blev det en extra bonus med vapensköldar och årtal som gick att härleda till kända personer.

Johans och Kerstins vapensköldar.

STARTBILD: Roger och Kenneth beundrar ristningen vid Fituna gård i Sorunda socken. FOTO: SVEN-­GUNNAR BROSTRÖM