1600-talsanteckningar snart på din dataskärm
Jonathan Lindström
17 dec 2024
Arkeologer gräver inte bara i jorden utan också i Riksantikvarieämbetets och Kungliga bibliotekets arkiv, där handlingar från 1600-talet och framåt kan studeras. Ett särskilt nöje är exempelvis att bläddra i Rannsakningarna från sent 1600-tal, som består av prästers inskickade beskrivningar av fornlämningar och historiska sägner från rikets socknar.
– Samlingarna är mycket efterfrågade, säger Riksantikvarieämbetets projektledare Ola W Jensen, men samtidigt sköra och bitvis svårhanterliga på grund av ålder och materiella egenskaper. Detta gör att delar av samlingarna dessutom är belagda med restriktioner för utlåning vilket gör det än mer angeläget att göra dem tillgängliga digitalt.
Genom att digitalisera materialet skonas materialet samtidigt som det kommer att bli lättillgängligt på Riksantikvarieämbetets Arkivsök-tjänst.
– I samlingarna hittar du allt från antikvariska fältanteckningar och kungliga brev till handlingar som speglar hur myndigheten organiserat, planerat och styrt sin verksamhet över tid, säger Ola W Jensen.
Kungliga bibliotekets material kommer istället att bli tillgängligt på Manuscripta-tjänsten. Projektet finansieras av Vitterhetsakademien med 8,4 miljoner kronor, startar nu under hösten, kommer att pågå under två år och omfatta handlingar från tidigt 1600-tal till sent 1800-tal