Forskningsresan till Grönland – del 2
Anders Götherström om forskningsprojektet som nu pågår på Grönland.
Isbrytaren Oden är just nu ett forskningsfartyg med drygt 40 forskare ombord, främst geologer och biologer. De närmaste veckorna skall de samla in olika typer av data från norra Grönland. De flesta gör detta från Oden, men jag ingår i en grupp med tre andra forskare (Love Dalén, Mikkel Sinding, och Flore Wijnands) vilka kommer att gå iland och ta sjöbottenprover och även samla djurbensmaterial.
Vi har alla olika forskningsintressen, och mitt är att knyta faunan vi kommer hitta med DNA i sjöbottenproverna till vad vi vet om människorna som en gång levde här uppe. Men jag har en uppgift till, att se till att insamlandet av djurbensmaterial inte stör förhistoriska lämningar. Vilket ger mig en fantastisk möjlighet att vara med och upptäcka och rapportera in tidigare okända arkeologiska miljöer.
Dock, ska man forska uppe på norra Grönland måste man först ta sig till norra Grönland. En inte trivial uppgift. Vi gjorde det med ett av flygvapnets Hercules flygplan, ett plan som är ungefär lika gammalt som jag är. Det kan rymma 40 forskare plus en isbrytarbesättning om man verkligen vill och är OK med att använda skohorn för att trycka ner alla bredvid varandra. Men det gick, Flygvapnet satte ner oss på norra Grönland.