Exklusivt: Följ med på DNA-resa till Grönland
Exklusivt för Populär Arkeologis läsare skriver professor Anders Götherström i realtid från sin forskningsresa till Grönland där han arbetar med att kartlägga Grönlands forntid, med DNA-teknologins absolut senaste metoder.
Under slutet av sommaren organiserar Svenska Polarforskningsinstitutet en expedition till norra Grönland. Expeditionen Geoeo24 startar officiellt den 5e augusti, då 40 forskare stiger ombord på isbrytaren Oden i Thule på nordvästra Grönland. Oden skall sedan ta sig upp genom Nares sundet till Victoria fjorden, där lejonparten av forskningen är planerad. Och om isen tillåter fortsätter Oden efter det vidare till de nordostligaste delarna av Grönland. Mycket av forskningen riktar in sig på Grönlandsisens historia och framtid, hur den påverkar den globala havsnivån, och ekosystemen i den här miljön. Med ombord finns också ett landteam som framför allt kommer att arbeta med DNA från sjöbottenprover de skall samla under expeditionen. I det landteamet finns arkeologen Anders Götherström.
Expeditionen kommer att pågå från den 5e augusti till mitten av september. Det preliminära slutdatumet är den 18e september, men isförhållandena kommer i slutändan avgöra vilken väg Oden får ta, hur snabbt hon tar sig fram, och därmed också slutdatumet. Anders kommer att göra inlägg om hur expeditionen fortskrider under de här veckorna, avsikten är att publicera ungefär två sådana i veckan men även här är det beroende av hur arbetet ombord fortskrider och när det gest tid till att skriva och posta blogginlägg. Med lite tur kommer vi att få se arkeologiska platser och ekologiska miljöer som inte haft människobesök på tusentals år.